Archief
Neom

Neom

Van der Hoeven scoort miljoenencontract voor baanbrekend tuinbouwproject

Van der Hoeven Horticultural Projects uit Den Hoorn heeft een gigantisch contract gekregen voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie van een tuinbouwproject in de nieuw te bouwen woestijnstad Neom in Saoedi-Arabië.

Michiel Schoenmaeckers, CEO van Van der Hoeven: "Een contract van deze omvang is ongekend in de branche, en daarom zijn we erg blij dat we zijn geselecteerd. Wij hebben een traditie in het creëren van duurzame tuinbouwoplossingen. Dit contract stelt ons in staat de nieuwste technologieën te realiseren en te demonstreren, met als doel de tuinbouwsector op wereldschaal vooruit te helpen op het gebied van koolstofneutrale klimaatbeheersing, efficiënt waterbeheer en AI-gestuurde teelt en oogst van gewassen. In Neom bouwen we aan een synthetisch klimaat omdat buiten telen moeilijk is, met als doel dat het gewas het hele jaar door opbrengst kan opleveren."

Een ander prestigieus project van Van der Hoeven (Sundrop Farms in Australië)

110.000 vierkante meter

"Op één locatie wordt een nieuw koelsysteem geïntroduceerd, aangedreven door zonne-energie en zeewater, om de kas tijdens de extreme zomerse hitte te laten werken," legt Schoenmaeckers uit. "Deze aanpak zal het waterverbruik en de druk op het lokale elektriciteitsnet aanzienlijk verminderen. Op een andere locatie zal een quarantainekas worden gebouwd voor de introductie van meerjarige gewassen. De twee projecten worden gebouwd in verschillende klimaatzones en zullen dienen als proef op commerciële schaal om technologische configuraties te optimaliseren. Het project heeft een oppervlakte van ruim 110.000 vierkante meter. De eerste locatie moet al in augustus volgend jaar in gebruik worden genomen. Het project, met een waarde van 120 miljoen dollar, is volgens Van der Hoeven pas het begin.

Neom

Voedselzekerheid

Neom is een stuk woestijn ter grootte van België en ligt in het noordwesten van Saoedi-Arabië. Als living lab wordt deze metropool vanaf de grond opgebouwd, met innovatieve projecten die de weg moeten uitstippelen voor een nieuwe toekomst in harmonie met de natuur. Neom streeft ernaar de meest zelfvoorzienende regio ter wereld te worden, die in staat is om miljoenen inwoners te voeden. Neom heeft meer dan duizend hectare aan kassen nodig om zijn doel te bereiken: meer dan 300.000 ton groenten en fruit produceren. Het project kost 500 miljard dollar en is een pronkstukproject van de kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed bin Salman.