Archief

In Westland geen beslissing over noodopvang vluchtelingen

In de gemeenteraad van Westland is donderdagavond geen beslissing gevallen over de eventuele activiteiten die het college van B en W zou moeten ontplooien ten aanzien van de noodopvang van vluchtelingen. Vanwege drie afwezige raadsleden staakten de stemmen: 18-18. Doordat de raad niet voltallig was, schuift het onderwerp conform het reglement door naar de oktober-vergadering.

Op initiatief van raadslid Linda Strijker (Progressief Westland) was er door haar fractie en die van ChristenUnie-SGP en D66 een motie ingediend. Daarin werd als eerste punt gevraagd om binnen enkele dagen in overleg te treden met het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) om te informeren naar de behoefte aan locaties voor tijdelijke opvang. De motie verkreeg ook de steun van CDA en VVD.

Westland Verstandig vond de volgorde verkeerd. Fractievoorzitter Peter Duijsens wilde, dat in eerste instantie gezocht wordt naar een locatie in Westland die op instemming van de bevolking kan rekenen. Daarbij verwees hij naar een suggestie van Strijker: het braakliggende terrein van FloraHolland aan de Middel Broekweg in Honselersdijk.

Aanvankelijk had initiatiefneemster Strijker om een hoofdelijke stemming gevraagd. Toen wethouder Weverling er namens het college blijk van gaf de motie te willen overnemen, verlangde LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer om (hoofdelijke) stemming. Bij alle fracties bestond unanimiteit in stemgedrag. Tegen de motie stemden LPF, GBW en Westland Verstandig.