Archief

Van der Tak afzijdig bij onderzoek naar Westland Verstandig

Burgemeester Van der Tak van Westland zegt zich geheel afzijdig te houden in het onderzoek dat professor Hans van den Heuvel instelt naar de handelwijze van de raadsfractie van Westland Verstandig. Dit komt naar voren in een brief die hij dinsdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

In grote meerderheid nam de raad in mei dit jaar een motie aan, waarin Van der Tak werd opgedragen zo'n onderzoek te laten instellen. Kernpunt vormt de handelwijze van Westland Verstandig rond de problemen met de accountant; de fractie had de accountant - aldus de motie - onaanvaardbaar en fout optreden verweten, "een bewering waarmee de raadsaccountant in zijn integriteit en beroepseer wordt aangetast", aldus zes van de acht fracties.

De regie en verantwoordelijkheid voor het onderzoek ligt bij de onderzoeker. Dit betekent onder meer, dat Van den Heuvel gedurende het onderzoek geen inhoudelijke (tussen)rapportages uitbrengt richting de burgemeester als opdrachtgever noch richting andere betrokkenen, schrijft Van der Tak. De burgemeester wil zelfs geen voorkennis hebben van de uitkomsten, voordat het rapport wordt gepresenteerd. "Uiteraard word ik als opdrachtgever geïnformeerd over de procesmatige vorderingen", besluit hij.

De professor krijgt tijdens het onderzoek "onverkort en onbeperkt" toegang tot alle relevante documenten die hij voor het onderzoek nodig acht.

Tot slot laat Van der Tak de gemeenteraad weten: "Uw opdracht aan mij om dit onderzoek in te stellen, beschouw ik als uitnodiging voor reflectie voor ons allen. Hierbij ligt de focus, in mijn optiek, op het toewerken naar een betere samenwerking."

Categorieen:
Westland Politiek