Archief

'Discussie nodig over herinvoeren schoolzwemmen'

De oproep van Westland Verstandig om het verplichte schoolzwemmen nieuw leven in te blazen krijgt bijval van twee schoolbesturen, maar daar moet wel goed over gesproken worden. Piet Vreugdenhil van de protestant-christelijke koepel PCPOW wil er met de aangesloten schooldirecteuren verder discussie over voeren. "Er zijn kernen waar het schoolzwemmen een succes is, maar er zijn ook directeuren die blij zijn dat het is afgeschaft", aldus Vreugdenhil.

Jos van der Ende van de katholieke koepel WSKO vindt het een goede zaak dat aan zwemmen meer aandacht wordt besteed, maar hij vraagt zich af wie nu de bal moet oppakken. "Ik denk dat dit de scholen, gemeente en ouders moeten zijn", zegt hij.

Boetzelaer-directeur Peter Wielaart is al jarenlang pleitbezorger van het schoolzwemmen, nadat het in 2006 werd afgeschaft. "Het gaat om de vaardigheid dat kinderen het beste kunnen leren zwemmen. Dat is in groep 6. Dan zij ze leerrijp en kunnen ze snel de vaardigheden eigen maken", vertelt Wielaart.

Donderdagmorgen was het diepe bad van De Boetzelaer leeg. Zwembad De Hoge Bomen in Naaldwijk blijft voorlopig open, en er zijn ook zwembaden in De Lier, 's-Gravenzande en Wateringen. Wielaart: "Er is veel zwemwater in het Westland en met schoolzwemmen heb je al dat zwemwater nodig, een win-winsituatie".