Archief

Onrust bij Hoekse verenigingen om rekeningen

Er is onrust ontstaan bij de Kinderboerderij en zanggroep De Zeesterren in Hoek van Holland. De gemeente Rotterdam heeft rekeningen van de afgelopen vier jaar voor het bedrijfsreinigingsrecht gestuurd, maar die zijn voor lang niet elke vereniging te betalen.

Dat blijkt uit vragen die de Rotterdamse fracties van VVD, PvdA en CDA hebben gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de gang van zaken. Zij vragen zich af hoe het kan dat deze rekeningen ineens allemaal verstuurd worden.

Vroeger werd deze rekening betaald door de afdeling Sport en Recreatie van de gemeente, maar sinds deze niet meer verantwoordelijk is, zijn de rekeningen niet meer betaald. Daardoor kreeg de kinderboerderij dit jaar ineens facturen met terugwerkende kracht tot 2012.

De facturen lopen jaarlijks op tot bijna 750 euro; voor vier jaar is dat dus bijna 3.000 euro. De eerste slachtoffers zijn al gevallen, zo is zangvereniging De Zeesterren praktisch failliet en lijkt er ook een einde te komen aan de kinderboerderij in de Hoek.

Volgens Isaac de Boer van de kinderboerderij zijn de kosten niet langer op te brengen. "Ik heb mijn schapen al moeten verkopen. Na 43 jaar komt er waarschijnlijk een einde aan de boerderij." Naast de rekeningen heeft De Boer ook last van afhakende sponsoren.

Piet Vrolijk, al 25 jaar voorzitter van zanggroep De Zeesterren, vindt het triest wat er gebeurd. "De gemeente komt met kosten waar de deelgemeente nooit om heeft gevraagd. Ze passen waarschijnlijk keihard de regels toe." De 16 leden van de groep gaan nu elders zingen, zo hebben ze besloten.

Arjen van der Lugt, lid van de gebiedscommissie, vindt dat dit soort naheffingen funest zijn voor maatschappelijke instellingen. Hij hoopt dan ook dat er binnen de gemeente, net als vroeger, nog een potje kan worden gevonden voor dit soort kosten.