Archief

Dunea haalt geen drinkwater meer uit de Maas

Drinkwaterbedrijven Dunea en Evides zijn gestopt met inname van water uit de Maas. Dunea is overgestapt op water uit de Lek voor de productie van drinkwater. In de Maas is een verontreiniging met de chemische stof pyrazool gemeten. "Dunea neemt geen enkel risico als het gaat om waterkwaliteit. Daarom is de inname van water uit de Afgedamde Maas gestopt". Het bedrijf benadrukt dat er geen verontreinigd water is ingenomen.

Het water uit rivier de Lek bij Bergambacht wordt nu naar de duinen tussen Monster en Katwijk getransporteerd voor de bereiding van drinkwater. Na de duinpassage volgen nog andere zuiveringsstappen. Dankzij de omschakeling kan de drinkwaterproductie gewoon doorgaan en zijn er voor de natuur in de duingebieden geen gevolgen. Dunea produceert en levert drinkwater voor 1,3 miljoen mensen in het westen van Zuid-Holland en beheert de duinen tussen Monster en Katwijk.

De pyrazolen zijn afkomstig van een fabriek op het chemische industriepark Chemelot bij Geleen, meldt de NOS. Normaal gesproken worden deze stoffen afgebroken in een afvalwaterzuiveringsinstallatie op het Chemelot-terrein. Om een of andere reden gaat dat nu niet goed en loost de installatie onvoldoende gezuiverd water op een zijriviertje van de Maas.

Categorieen:
MonsterAlgemeen