Archief

Naast Gary's moeder lege kist bij begrafenis

Komende dinsdag zal het Maassluise MH17-slachtoffer Petra van Langeveld worden begraven. Naast haar zal een lege kist staan; haar zoon Gary Slok behoort tot de twee slachtoffers van wie niets is teruggevonden. De begrafenis is als het ware aangekondigd door het tv-programma Nieuwsuur van de NOS.

Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma volgde de afgelopen maanden meerdere MH17-nabestaanden tijdens hun rouwproces. Onder hen de vader en de stiefmoeder van Gary, die niet eerder in de publiciteit kwamen. Op dinsdagavond zendt Nieuwsuur de reportage uit.

Van Petra van Langeveld werden vrij kort na de vliegramp stoffelijke resten gevonden, van Gary helemaal niets. "Waarschijnlijk hebben ze niet bij elkaar gezeten op dat moment", denkt zijn vader Jan.

Hoogleraar Victimologie Peter van der Velden van Tilburg University werkt aan een grootschalig onderzoek naar de rouw en verwerking van nabestaanden van de MH17-slachtoffers. Volgens Van der Velden krijgt tussen de tien en dertig procent van de nabestaanden bij grote rampen psychische stoornissen, zo meldt de NOS.

De hoogleraar wijst er op dat de overheid hoge verwachtingen heeft gewekt over de repatriëring van de lichamen. Dat kan de verwerking voor nabestaanden die niets van hun geliefden hebben teruggekregen, zoals in het geval van Gary Slok, bemoeilijken.

Jan Slok zegt in Nieuwsuur: "Andere mensen hebben wel iets en jij hebt niks, dus jij wil ook iets..."

Categorieen:
Algemeen