Archief

Helft jongeren met WW heeft geen diploma

Bijna 48 procent van de Westlandse jongeren tot 27 jaar die een WW-uitkering hebben en ingeschreven staan bij het UWV als werkzoekende, heeft geen diploma. Het gaat om 160 jongeren zonder een zogeheten startkwalificatie. Dit schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van Progressief Westland over de werkoosheidscijfers van het UWV.

Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. Om schooluitval tegen te gaan en de kansen op de arbeidsmarkt te verhogen moeten jongeren tussen en 16 en 18 jaar van de overheid verplicht onderwijs volgen als ze nog geen diploma hebben. De kwalificatieplicht duurt tot de dag dat een startkwalificatie is behaald.

In Westland is geen sprake van een daling in het aantal WW-uitkeringen onder jongeren, schrijft het college. Weliswaar was er tot oktober vorig jaar een daling, maar daarna is het aantal WW-uitkeringen opnieuw gestegen. Westland doet het nodige voor de jongeren via het Werkplein voor jongeren. Daarnaast heeft de gemeente werkakkoorden afgesloten met werkgevers ten behoeve van jongeren met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, aldus het college.

Categorieen:
Westland Algemeen