Archief

Zorg voor dementerenden hoort op 'neutrale' locatie

De professionele zorg voor dementerenden hoort niet thuis in een woonhuis, maar op een 'neutrale' locatie met maatschappelijke bestemming. Dat zegt het college van B en W in Westland, na vragen van Westland Verstandig. "Dit is een uitgangspunt dat in heel Nederland gebruikelijk is."

De partij stelde vragen over een initiatief van Co Bezuijen van Pallia Zorggroep. Hij wilde in het woonhuis van Kees van Koppen aan de Poelkade in 's-Gravenzande gebruiken om acht dementerenden dagbesteding te bieden.

Van Koppen heeft zelf een dementerende partner. Door het openstellen van zijn huis voor meer dementerenden, zou Van Koppen meer tijd kunnen besteden buiten de deur. De dementerenden worden namelijk door andere verzorgers geholpen.

"Maar", zegt het college, "wat gebeurt er met de dementerenden als de privésituatie verandert? Het is belangrijk voor deze kwetsbare ouderen dat de zorg altijd in een stabiele omgeving gecontinueerd kan worden." Verder is het volgens het college een manco dat de initiatiefnemer geen ervaring heeft met groepsbegeleiding van dementerenden.

Bovendien kunnen dementerenden in Westland op dit moment nog op genoeg andere locaties terecht. De Naaldhorst in Naaldwijk, de Kornalijn in 's-Gravenzande en de Zorgtuinderij in Wateringen kennen geen wachtlijsten.