Archief

Gemeente Westland is klaar in asbestwijk

In de zogeheten 'asbestwijk' in Wateringen heeft de gemeente Westland dinsdag de eindcontrole afgerond. "Hiermee is het werk officieel opgeleverd en eindigt onze nazorgfase", aldus de gemeente. Het opruimen van de asbestbesmetting, ontstaan door een brand in een bedrijfsverzamelgebouw op 13 januari jl., heeft daarmee precies dertien weken in beslag genomen.

De wijk is asbestveilig verklaard. Met andere woorden: op het moment van de eindcontrole waren er geen losse zichtbare asbestdelen meer aanwezig. Daarom is ook de noodverordening helemaal ingetrokken. Alle bewoners in de wijk en de sportverenigingen Velo en Erasmus hebben dinsdag het deel van de eindrapportage ontvangen dat voor hun terrein van toepassing is.

Wel heeft een aantal bewoners van de Ambachtsweg nog te maken met ingebrand asbest op kunststof platen, bitumen daken en in kozijnen en met asbest onder hun dakpannen. De sanering hiervan dienen deze bewoners, op grond van artikel 1a van de Woningwet, zelf ter hand te nemen.

Vanaf nu dienen bewoners los asbestverdacht materiaal dat zij eventueel nog aantreffen op hun eigen terrein zelf te verwijderen. Ze hebben hiervoor een instructie van de gemeente ontvangen. Asbestverdacht materiaal in de openbare ruimte wordt ook in de toekomst nog opgeruimd door de gemeente. Dit kan worden aangevraagd bij het Meldpunt leefomgeving.