Archief

Toeslag begrafenis op Goede Vrijdag niet nieuw

Voor het begraven op bijzondere dagen rekent de gemeente Westland een toeslag van 653 euro op de reguliere begrafeniskosten. Tot die dagen wordt de zondag gerekend, alsmede de algemeen erkende feestdagen Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag.

Dit blijkt uit de tarieventabel die hoort bij de Verordening lijkbezorgingsrechten 2015. De gemeenteraad heeft die op 16 december 2014 vastgesteld.

De fractie van Gemeentebelang Westland trok begin vorige week aan de bel na de klacht van een begrafenisondernemer. Toen er op paaszaterdag geen gelegenheid was voor een begrafenis, wilde de betrokken familie uitwijken naar Goede Vrijdag. Een dag na de bevestiging kreeg men de mededeling dat het begraven op die dag gepaard zou gaan met een toeslag van 653 euro. Motief: het is bij de gemeente een vrije dag.

Voor GBW reden op te merken dat een begrafenis op een gemeentelijke vrije dag zou niet mogen betekenen, dat de nabestaanden met een forse extra kostenpost worden geconfronteerd. "Wij kunnen ons niet voorstellen, dat de extra lasten voor begraven op een gemeentelijk verplichte vrije dag 653 euro extra moet kosten", aldus GBW in schriftelijke vragen aan B en W.

De fractie wilde ook een overzicht van alle eventuele toeslagen met betrekking tot begraven in Westland. Een overzicht dat dus is terug te vinden in de verordening, die de gemeenteraad, dus inclusief GBW, zelf heeft vastgesteld.

Categorieen:
Westland Algemeen