Archief

Milieu-organisaties willen verbod bestrijdingsmiddel

Het in de glastuinbouw veel gebruikte bestrijdingsmiddel imidacloprid staat onder druk. Volgens organisaties als Natuur & Milieu en Greenpeace is het een zeer schadelijk middel voor onder meer bijen, zweefvliegen en vlinders en willen dat het verboden wordt.

Net als de milieu-organisaties is ook de meerderheid van de Tweede Kamer voor een verbod van het middel en diende vorig jaar daartoe een motie in. Maar staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de motie nog niet uitgevoerd. Ze wil het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) volgen.

Het Ctgb stelt echter dat eerder genomen maatregelen afdoende zouden zijn, maar daar zijn de milieu-organisaties het niet mee eens. Ze stappen dan ook naar de rechter.

Niet alleen Greenpeace en Natuur & Milieu verhogen de druk op het gebruik van het middel, ook uit Europa komt steeds meer kritiek. Zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van het onafhankelijke Europese wetenschapsorgaan EASAC dat insectendodende neonicotinoïden, waar imidacloprid ook onder valt, schadelijk zijn voor de biodiversiteit en de voedselvoorziening.

Categorieen:
Algemeen