Archief

Boeren kunnen sloten schoner maken

Boeren zorgen ervoor dat de sloten in de regio vervuild raken. Met name de mest- en voeropslag en de veelvuldig door koeien gebruikte 'koepaden' dragen bij aan viezer water. Dit blijkt uit onderzoek dat het Hoogheemraadschap van Delfland liet uitvoeren onder vijftig boeren in het Delflandgebied. De boeren kunnen met simpele maatregelen zelf voor schonere sloten zorgen.

Volgens onderzoeker Jan Broos heeft het vieze water vooral te maken met de slappe grondsoort. "Daarom is bij bijna alle boerenbedrijven sprake van verzakkingen op het erf. Omdat de voer- en mestopslag achterin het meest langdurig wordt belast, zakt de bodem daar het hardst. Uit de voeropslag komen allerlei sappen vrij die niet goed zijn voor de waterkwaliteit."

Het onderzoek is gedaan in het kader van het project Erfafspoeling, waarin onder meer de gemeente Midden-Delfland en het Hoogheemraadschap samenwerken. De bedoeling is om het slootwater schoon te krijgen. Het wordt gefinancierd met zogenoemde IODS-gelden. Mogelijk komt daar in mei ook nog in totaal 100.000 euro Europese subsidie bij.

Volgens het onderzoek kunnen boeren zelf al maatregelen nemen. Gedacht moet dan worden aan simpele oplossingen als het regelmatig vegen en aanpassen van het koepad en het aanleggen van opvangputten voor de sappen die vrijkomen uit de voer- of mestopslag.