Archief

Spanningen in asbestwijk gesust

Donderdagmiddag zijn er weer enkele schermutselingen geweest in de Wateringse asbestwijk tussen inspecteurs die bezig waren met eindcontrole en een "paar bewoners die zich onzeker voelen". De spanningen zijn door ambtenaren van de gemeente Westland gesust. Dat vertelde burgemeester Van der Tak donderdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad.

Er was ook nog sprake van een ander incident: bij de sanering in de buurt van het afgebrande pand aan de Poeldijkseweg viel een tien meter lange schutting om. Wat daarvan het effect is geweest op de asbestsituatie was nog niet duidelijk.

Sanering en inspectie gaan nog steeds door, waarbij - zoals in de voorbije dagen - harde wind herhaaldelijk voor vertraging zorgt. Van der Tak hoopt dat dit werk volgende week voltooid kan worden.

Er ging in de wijk het gerucht, dat saneerder De Groot en inspectiebureau Search op non-actief waren gezet. Dit is door de burgemeester weersproken.

Een deel van de opruimwerkzaamheden moeten de bewoners zelf oplossen met hun verzekering. Van der Tak merkte op, dat niet alle verzekeraars bereid zijn tot medewerking. Hij wil met meewerkende verzekeraars in gesprek gaan. Streven daarbij is, dat zij hun collega's die de schade niet willen dekken, ervan overtuigen dat deze "hun verantwoordelijkheid moeten nemen".

De gemeente zoekt ook nog naar een oplossing voor kwetsbare bewoners, die de saneringswerkzaamheden echt niet kunnen betalen, omdat ze niet verzekerd zijn en zelf geen geld hebben.