Archief

Beumer: Geen persoonlijke aanval, wel boos

Directeur Jurgen Beumer van Fort 1881 zegt in de media geen persoonlijke aanvallen richting Stichting Fort aan den Hoek van Holland te willen doen. "Wel zijn we erg boos over de gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Dit laat onverlet dat er hard wordt gewerkt aan het opnieuw openstellen van het fort voor het publiek."

Dit stelt Beumer in een schriftelijke reactie op de uitlatingen van het bestuur van de stichting. Vrijdagmiddag zou na de ontruiming van het fort een afsluitingsceremonie houden, waarin voorzitter Godlieb scherp had willen uithalen naar Beumer. Die bijeenkomst is niet doorgegaan, maar zijn tekst kwam toch in de media.

Volgens Beumer is met de gemeente Rotterdam afgesproken dat er een museum blijft in het fort. Daarop was de oorspronkelijke samenwerking met de stichting ook gericht. "De plannen die gezamenlijk zijn gemaakt, hielden ook veranderingen in. Daarvan was iedereen op de hoogte." De samenwerking liep echter stuk, waarna de stichting de toegang tot het fort werd ontzegd. De stichting spande vervolgens tot drie keer toe een rechtszaak aan, die overigens steeds werden verloren.

Fort 1881 stelt in de verklaring teleurgesteld te zijn, dat er geen gesprek heeft plaatsgevonden over het behoud van cultureel erfgoed dat nu "her en der over het land verspreid is, in containers opgeslagen is of in sommige gevallen zelfs vernietigd is."