Archief

D66: Geen ballonnen meer oplaten

De gemeente Westland moet het evenementen- en vergunningenbeleid zo aanpassen, dat het massaal oplaten van ballonnen tot het verleden gaat behoren. Dat is de opvatting van de fractie van D66 Westland, die vragen over de ballonnen aan het college van B en W heeft gesteld.

Aanleiding is de vele e-mails naar de Westlandse raadsfracties, waarin wordt gevraagd om het oplaten van ballonnen bij de carnavalsoptocht in Wateringen te verhinderen. D66 is het wel eens met de tegenstanders, omdat de ballonnen schadelijk zijn voor dieren en het milieu.

Fractievoorzitter Tamara van Riet: "Hoewel wij ook van een feestje houden, vinden we dat hier de dieren voor moeten gaan. Ook op ons strand komt het voor dat er dode vogels liggen die verstrikt zijn geraakt in touwtjes van ballonnen. In plaats van ballonnen zijn er allerlei feestelijke alternatieven, zoals mooie lichtjes en andere versieringen, of iets fleurigs planten of zaaien."

D66 wil van het college weten of die bereid is voortaan op de eigen evenementen ook alleen nog maar natuur- en milieuvriendelijke alternatieven te gaan toepassen. De fractie wijst erop dat ook het kabinet de gemeenten oproept het gebruik van ballonnen te verminderen via het evenementenbeleid.