Archief

Plan voor buurtrestaurants in alle Westlandse kernen

Onder de naam 'Bij Mekaar' moeten er binnen twee jaar in alle elf kernen van het Westland buurtrestaurants komen. De vier initiatiefnemers zijn de sociaal-maatschappelijke organisaties DOEL Westland, Patijnenburg, Middin en Vitis. Het project wordt deels gefinancierd door het innovatiefonds van de gemeente Westland.

Iedereen uit de buurt kan mee-eten, maar buurtbewoners kunnen ook actief meedoen. Het concept is, dat met weinig middelen bestaande locaties omgetoverd worden tot een buurtrestaurant. Basis is dat vrijwilligers, vanuit de eigen buurt, zich inzetten bij bijvoorbeeld het koken van een gezonde maaltijd, als gastvrouw of gastheer of bij de coördinatie. "Het moet echt een restaurant van de buurt zijn, waar je de ene dag aanschuift en je wellicht de andere dag inzet", verklaart projectleider Mirjam Weber.

Oogmerk is, dat de bezoekers een afspiegeling van de buurt zijn. "We richten ons op alle groepen die niet zo snel naar een gewoon restaurant gaan. We willen zorgen, dat ouderen, mensen met een verstandelijke-, lichamelijke- of psychische beperking zich ook welkom voelen, kennismaken met de buren en zich ook kunnen inzetten voor het restaurant. Als het nodig is, kan er door professionals begeleiding geboden worden", zegt Weber.



Inloop in de restaurants is steeds vanaf 17.30 uur, het eten start 18.00 uur. Om 20.00 uur eindigt het restaurant. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.



Op vrijdag 6 februari start 'Bij Mekaar' in de Nederhof in Honselersdijk. Op maandag 9 februari gebeurt dat in Naaldwijk, in de Julianastraat 46. Het derde restaurant gaat voor het eerst open op zondag 22 februari in 't Anker in De Lier. Na deze start gaan de restaurants in de maand erna weer open. Zo wordt de tijd genomen om proef te draaien en te leren. In april volgt de officiële opening.