Archief

ABC Westland wil twee windmolens

Het bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk wil in het hart van het eigen, 55 hectare grote gebied twee windmolens plaatsen voor energieopwekking. Dat voornemen hield directeur Herwi Rijsdijk dinsdagavond de Westlandse gemeenteraad voor in een hartstochtelijk pleidooi.

Behalve de twee windmolens staat de plaatsing van 8.000 zonnepanelen bij ABC Westland op het programma. Rijsdijk nam geen blad voor de mond tegenover de indieners van een motie, die op geen enkele manier zouden willen meewerken aan het plan van het provinciaal bestuur om drie windmolens toe te staan in Westland. "Welk recht denkt u te hebben om marktkansen aan het Westlandse bedrijfsleven te onthouden en ons de toegang naar de nationaal vastgelegde subsidiestromen af te snijden", betoogde hij.

Voordat Rijsdijk aan het woord kwam, had directeur Shawn Harris van het Maasdijkse groenten- en fruitimportbedrijf Nature's Pride de raad al toegesproken. Het was voor haar niet de eerste keer, dat zij de gemeenteraad over haar voor het hebben van een windturbine toesprak. "Zonne-energie is geen optie, omdat daar 15 hectare grond voor nodig is en dat hebben wij niet", zei Harris. "Laat de provincie de regie niet voeren. Pak de handschoen op en maak van de gemeente Westland een echte Greenport", besloot zij.

De motie werd niet in stemming gebracht, omdat gemeld werd, dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bereid zijn de komende besluitvorming in Westland af te wachten. Wethouder Duijvestijn neemt het initiatief voor een bijeenkomst in maart, waarin de raadsleden vragen kunnen stellen aan deskundigen (zowel voor- als tegenstanders) op het terrein van windenergie.