Archief

Indringende vragen van LPF over 'asbestbrand'

De gemeenteraadsfractie van LPF Westland heeft zondagavond een groot aantal vragen bij het college van B en W ingediend over de brand van afgelopen dinsdagnacht in Wateringen. Volgens de fractie zijn er onlangs meerdere meldingen van stroomstoringen geweest en ook zou er, onder meer bij ambtenaren van de gemeente Westland, melding zijn gemaakt van een hennepkwekerij.

"Tevens is de eigenaar van het betreffende pand diverse keren gewezen op een vermeende hennepkwekerij en ernstige stroomstoringen/uitval op de zaterdag voorafgaand aan de brand", aldus de LPF.



Er zijn diverse gespecialiseerde bedrijven ingezet voor het opruimen van de asbest. "Wie heeft het bedrijf Ecoloss ingeschakeld? Kan het college aangeven op basis waarvan dit bedrijf is ingeschakeld en wie is de eerstverantwoordelijke voor het betalen van de kosten aan Ecoloss?", wil LPF weten.



Uit de diversen berichten lijkt het er volgens de fractie op, dat de opruimwerkzaamheden niet altijd logisch worden uitgevoerd. "Er is een zeer summier plan van aanpak en kostenraming, maar in de praktijk blijkt dat niet de omschreven werkvolgorde wordt gevolgd. Er is niet van boven naar beneden gewerkt en door de (harde) wind zijn net schoongemaakte straten weer verontreinigd. Wie coördineert een dergelijke schoonmaak en wie houdt er toezicht en voert de regie?", vraagt zij.

"Zijn er voor de inventarisatie, controle en opruimwerkzaamheden van de asbestvervuiling drie verschillende bedrijven ingeschakeld die geen binding hebben met elkaar? Zo niet, bent u het dan met LPF Westland eens, dat er een situatie kan ontstaan waarin de slager zijn eigen vlees keurt en een mogelijk ongewenst resultaat wordt verkregen?" Ook wil de fractie weten, of er Westlandse bedrijven zijn ingezet bij de opruimwerkzaamheden en zo ja, in welke mate.

Verder vraagt de LPF zich af, of de verschillende afdelingen van gemeente goed hebben gefunctioneerd bij een brand van deze omvang. "Op de site van de gemeente staat dat er een telefoonnummer is voor alle vragen dat 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar is (middels Meldpunt Leefomgeving). Deze zondag is er, zo stelt de fractie, gebeld naar het nummer, maar kreeg de bewoner een bandje dat het gemeentekantoor gesloten is en dus niet bereikbaar is. "Zou het de gemeente niet sieren om bereikbaar te zijn voor deze wijk, zeker in het weekend?", oppert de LPF.