Archief

Archief zoekt getuigen van bevrijding

Het Historisch Archief Westland is op zoek naar getuigen van de bevrijding van Nederland in 1945. Het Archief beschikt over filmbeelden uit die tijd en wil mensen die daarbij waren graag interviewen.

Op de beelden staan onder meer binnenrijdende Canadezen, wegtrekkende Duitse soldaten en NSB'ers die als straf onkruid wieden. Ook is te zien, dat er optochten zijn en burgemeester Elsen van Naaldwijk wordt geherinstalleerd.

De beelden zijn voornamelijk gemaakt in Naaldwijk en Honselersdijk. Het Archief zoekt in eerste instantie dus mensen die daar aanwezig waren. Maar ook getuigen van vergelijkbare gebeurtenissen in andere dorpen in Westland mogen zich melden. Verder zijn familieleden en kennissen van ooggetuigen die bekend zijn met de verhalen welkom.

Mensen kunnen zich melden bij gemeentearchivaris Peter Smit via het nummer 0174-673 433 of emailadres pasmit@gemeentewestland.nl.

De filmbeelden en interviews dienen als inspiratiebron voor een speciale theatervoorstelling die dit jaar tijdens Dodenherdenking in theater De Naald wordt vertoond.