Archief

Agrarische export in 2014 licht gestegen

De Russische boycot van agrarische producten uit de Europese Unie heeft vorig jaar niet geleid tot vermindering van de totale agrarische export vanuit Nederland. Die is vorig jaar juist licht gestegen. Op de landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn maakte staatssecretaris Dijksma vrijdag bekend, dat volgens een raming de waarde is toegenomen tot 80,7 miljard euro, zo'n anderhalf miljard meer dan in 2013.

De staatsecretaris maakte de sector een groot compliment, vooral omdat 2014 geen gemakkelijk jaar is geweest. "Lagere prijzen, de Russische boycot en de uitbraak van vogelgriep hebben voor veel landbouwbedrijven voor problemen gezorgd." Nederland is na de Verenigde Staten de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld.

De Nederlandse agrarische handel is vooral gericht op landen binnen de EU. Die hebben samen een aandeel van 77 procent in de Nederlandse agrarische export. Duitsland blijft veruit de belangrijkste handelspartner. Ten opzichte van 2013 nam de export naar dat land licht af.

Categorieen:
Algemeen