Archief

Discussie huisvesting arbeidsmigranten blijft uit

Tot een beoogde discussie over de huisvesting van arbeidsmigranten in Westland is het dinsdagavond niet gekomen. Het onderwerp stond wel op de agenda van een commissievergadering van de gemeenteraad, maar door het ontbreken van een nota of iets dergelijks ontbrak de noodzakelijke basis.

In 2012 werd als uitgangspunt genomen, dat de gemeente Westland binnen haar grenzen 2.000 extra bedden voor arbeidsmigranten wilde zien komen. Daarbij zouden dan wel de initiatieven moeten worden genomen door werkgevers en/of uitzendbureaus. Zulke initiatieven zijn tot dusver echter uitgebleven of in een vroeg stadium in een lade beland.



Waar staan we eigenlijk in vergelijking met enkele jaren geleden?, vroeg fractievoorzitter Ulbe Spaans van Progressief Westland zich af. "Wat is bijvoorbeeld de bezettingsgraad van de huidige hotels in Wateringen en Maasdijk? Is die grootschaligheid nog steeds gewenst?", aldus Spaans.

Aanleiding om over de huisvesting van arbeidsmigranten te debatteren, vormde medio vorig jaar de vergunningaanvraag van een kweker om arbeidsmigranten op zijn bedrijfsterrein te huisvesten. Dit is in strijd met het huidige beleid van de gemeente.

Het is nu de bedoeling, dat er binnenkort een zogeheten raadsinformatieavond wordt gehouden, waarop de antwoorden op alle nu levende vragen worden gegeven door wethouder Weverling en vervolgens het verdere behandelingstraject kan worden bepaald. Een ontstemde fractievoorzitter Duijsens (Westland Verstandig) vindt evenwel, dat de zaak op de lange baan wordt geschoven en wil het onderwerp al in de raadsvergadering van 20 januari op de agenda hebben.