Archief

Van der Tak kritisch op rol bank

Burgemeester Van der Tak van Westland vraagt zich af of de belangrijkste tuinbouwbank van Nederland, na alle centralisatie van besluitvorming, nog wel met beide benen in de tuinbouwgrond staat. "Juist nu, in slechte jaren, moeten banken hun positie binnen de tuinbouw opnieuw waarmaken. Zorgen voor Westland, zorgen voor Utrecht", aldus de burgemeester, met dat laatste doelend op de hoofdzetel van Rabobank Nederland.

Van der Tak kraakte deze kritisch noot, overigens zonder de naam te noemen, maandagavond in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in de Oude Kerk in Naaldwijk. Volgens hem is de rol van de banken belangrijk voor de toekomst van de glastuinbouw. Hij wees in dat verband op het eind vorig jaar verschenen McKinsey-rapport, waarin een somber beeld van de sector wordt geschetst.

De burgemeester bereed in zijn toekomstbeeld opnieuw zijn stokpaardje 'samenwerking'. De glastuinbouw moet volgens hem kiezen voor gezamenlijke actie of 'ieder voor zich'. "Die keuze moet dit jaar worden gemaakt". Wat hem betreft is er eigenlijk geen keuze: "Om de ratrace naar de bodem tegen te gaan, ligt de oplossing in samenwerking."

Ook hamerde hij weer op internationalisering. Maar dat kan volgens Van der Tak alleen als er grote consortia ontstaan. En dus moeten van oorsprong Westlandse familiebedrijven elkaar opzoeken. "Die gezamenlijkheid van handelshuizen zou moeten leiden tot een topcoöperatie. Mijn verwachting is, dat over enkele jaren er nog maar 400 tot 450 bedrijven over zullen zijn."

Van de Tak brak in zijn toespraak ook een lans voor de Metropoolregio. Hij noemde het ondanks alle scepsis een goede zaak dat Westland hierin participeert. "Het past in het streven om regionaal, landelijk en internationaal te durven acteren. Bovendien is mijn mening, dat je beter aan tafel kunt zitten en meepraten, dan dat er over je gepraat wordt en anderen de beslissingen nemen zonder dat je invloed hebt kunnen uitoefenen."

Tot slot richtte hij zich op de algemeen heersende klaagmentaliteit ('het is niet goed of het deugt niet'). In niet mis te verstane woorden zei Van der Tak: "Kortom: laten we minder zeiken en zeuren en vooral onze zegeningen tellen".