Archief

Vluchtelingen niet ondergebracht in hotels

Er zijn geen toegelaten vluchtelingen op kosten van de gemeente gehuisvest in het Carlton Hotel in Naaldwijk of in leegstaande verzorgingshuizen zoals de Witte Brug in Poeldijk. Dat stelt het Westlandse college van B en W in antwoord op schriftelijke vragen van de LPF-fractie. Ze worden alleen ondergebracht in het reguliere woningaanbod van de woningcorporaties, aldus het college.

Bij het bieden van onderdak aan toegelaten vluchtelingen zoekt de gemeente Westland samen met de woningcorporaties naar een balans met de andere groepen kwetsbare woningzoekenden.

Net als de andere gemeenten, dient Westland huisvesting te bieden aan vluchtelingen. Daartoe wordt per halfjaar een taakstelling opgelegd. Voor 2014 gaat het nu nog om 13 personen; in de eerste helft van 2015 moet Westland aan 86 personen onderdak bieden.

De LPF had ook gevraagd of er bij de minister op kan worden aangedrongen de huisvestingsregels voor vluchtelingen te herzien, gezien de overspannen vraag naar (sociale) huurwoningen in Westland. Het college zal dit onderwerp aankaarten bij het door de minister in het leven geroepen platform. Daarbij zal gevraagd worden om "bij de verdeelsleutel meer te kijken naar gebieden waar sprake is van bevolkingskrimp". De gemeentelijke taakstelling is nu gebaseerd op het inwonertal van de gemeente.



Daarnaast is Westland al in overleg met de Centrale Opvang Asielzoekers om in plaats van alleenstaanden, meer gezinnen te krijgen voor het Westland. Verder wordt met de woningcorporaties gekeken naar mogelijkheden om in bepaalde gevallen jonge alleenstaande vluchtelingen samen in één woning onderdak te bieden.