Archief

Onderzoek naar alternatief Deltaplan

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil laten onderzoeken of de plannen van het kabinet voor de bescherming tegen het water wel ver genoeg gaan. Volgens zes ingenieurs die hebben gewerkt aan de Deltawerken, is dat namelijk niet het geval.

Het kabinet wil vanwege de stijgende zeespiegel, wat weer te maken heeft met de klimaatverandering, vooral de dijken verhogen en verbreden. Dat heeft grote gevolgen voor mensen die op of bij een dijk wonen. Die zullen op zoek moeten naar een nieuw huis.

De ingenieurs lieten eerder bij RTL Nieuws weten dat de dijken wel verhoogd kunnen worden, maar dat dit niet automatisch betekent dat het water tegen wordt gehouden. Het water kan onder de dijk doorlopen als de ondergrond niet stevig genoeg is.

Daarom hebben de ingenieurs een ander plan bedacht, waarbij er twee sluizen nabij Vlaardingen worden geplaatst. Een in de Oude Maas en een in 't Scheur. De Maeslantkering zou daarmee niet meer nodig zijn.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft de Tweede Kamer toegezegd de alternatieve plannen binnen een jaar te onderzoeken.

Categorieen:
Algemeen