Archief

Westland wil op weg naar Fairtrade Gemeente

De gemeente Westland gaat onderzoeken of aansluiting bij de groep van FairTrade Gemeenten een haalbare zaak is. Het college van B en W heeft daartoe een motie overgenomen, die door Progressief Westland was opgesteld en vervolgens mede werd ingediend door de fracties van CDA, GemeenteBelang Westland en D66.

De achterliggende gedachte is, dat in veel ontwikkelingslanden nog steeds de producten tegen lage lonen en onder barre arbeidsomstandigheden gemaakt worden. Onder de vlag van Fairtrade wordt zogenoemde eerlijke prijzen betaald. "Het hebben van de titel Fairtrade Gemeente is niet alleen goed voor arme landen, maar ook goed voor het imago van Westland als internationale duurzame Greenportgemeente", zo staat in de motie.

Er zijn in ons land tot dusver 52 Fairtrade Gemeenten en tevens zijn er 96 bezig om dit te worden. Rotterdam (inclusief Hoek van Holland) hoort bij de genoemde 52 en Den Haag is op weg om Fairtrade Gemeente te worden.

Om het gewenste predikaat in de wacht te slepen, moet aan een aantal criteria worden voldaan. Zo moet er een lokale werkgroep actief zijn die initiatieven neemt om het predikaat te behalen en te behouden. Ook het gemeentebestuur moet er achter gaan staan en fairtrade opnemen in het inkoopbeleid. Verder moet het fairtrade-denken worden omarmd door winkels, horeca en andersoortige bedrijven en organisaties.