Archief

Proefboring aardwarmteproject FloraHolland

Voor het aardwamteproject van bloemenveiling FloraHolland, nutsbedrijf Westland Infra en afval- en energienutsbedrijf HVC wordt in het vierde kwartaal van 2015 een proefboring gedaan. Daaruit moet duidelijk worden of het mogelijk is om op een diepte van 4 kilometer warm water op te pompen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft inmiddels al bekend gemaakt voor 3,6 miljoen euro garant te staan. Deze 'green deal' wordt op 5 september beklonken.

Water van 4.000 meter diepte kan circa 80 procent van het Westland van warmte voorzien, bleek uit een geologische studie van de gemeente Westland. Geologen vragen zich echter af of de betreffende Trias-laag voldoende doorlatend is. De proefboring moet uitsluitsel geven.

Een boring naar aardwarmte op 4 kilometer diepte is voor de regio een unicum. Ter vergelijking: Green Well Westland in Honselersdijk boort water op een diepte van 2,8 kilometer aan. De in aanleg zijnde leidingen van Geothermie De Lier gaan tot 2,4 kilometer.

Ook wanneer het boren naar deze Trias-laag in de aardkorst nĂ­et mogelijk blijkt, willen de partijen hun plannen voortzetten. In dat geval wordt er naar een minder diepe laag geboord. Na de zomer start er een nieuw aardwarmpteproject in de regio: GeoPower Oudcamp in Maasland. De acht aangesloten bedrijven zullen boren naar water op een diepte van 2,6 kilometer.