Archief

'Situatie Kenia nog steeds gespannen'

Ontwikkelingswerker Wim van den Burg noemt de situatie in het Keniaanse Mpeketoni nog steeds gespannen. Vorige maand werd het dorp niet één, maar twee keer getroffen door terreur. "Maar wij voelen ons redelijk veilig. De autoriteiten beschermen ons en het project heel erg", aldus de geboren en getogen Westlander op WOS Radio.

Van den Burg legt uit: "De autoriteiten zijn zelfs zo ver gegaan, dat ze tweehonderd meter van ons huis veertig soldaten hebben gelegerd. Er staan twee helikopters. Zelf hebben we vier bewapende soldaten." De bevolking, met name in de buitengebieden, is echter nog heel bang.

De inwoners van Mpeketoni hebben het moeilijk. Velen zijn getraumatiseerd. Van den Burg zoekt een gespecialiseerde therapeut, die deze mensen kan behandelen. Inmiddels zijn er ter ondersteuning van getroffenen ook al voedselpakketten uitgedeeld op Tamani Junior School, waar kinderen uit veelal kansarme gezinnen les krijgen.

Nog dagelijks heeft Van den Burg te maken met de praktische gevolgen van de terroristische aanvallen. Het gaat dan met name de eerste, waarbij het centrum werd binnengevallen en waarbij zestig tot tachtig mannen werden vermoord. Banken zijn verwoest. "Wij zitten al twee maanden in de problemen omdat we niet weten hoe we aan ons geld moeten komen. Je verzint wel trucjes. We redden het wel", zegt Van den Burg daarover.

Vrijdag is een speciale dag voor de ontwikkelingswerker. Zijn project bestaat dan 25 jaar. "Ik denk dat er maar één woord goed bij past. We gaan wel een feestje bouwen, maar een ingetogen feestje", zegt hij daarover. "Onder andere omstandigheden hadden we er een heel groot feest van gemaakt. Maar we willen het niet ongemerkt voorbij laten gaan," sluit hij af.

Categorieen:
Westland Algemeen