Archief

'Vuurgevechten' bij Hoekse bunker

Het Atlantikwallmuseum in Hoek van Holland gaat rondleidingen met schietdemonstraties geven op het terrein van de bunker aan de Badweg. Daarvoor worden originele, omgebouwde wapens uit de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Daarmee heeft het museum een primeur. "Dit is uniek", zegt voorzitter Cor Quist.

Met de schietdemonstraties speelt het museum in op een trend. "In alle geschiedenisprogramma's zie je het: re-enactment", zegt Quist. Hierbij worden oude tijden doen herleven door bepaalde situaties na te spelen ensceneren. "We willen mensen een beeld geven van hoe het er vroeger aan toe ging." Er is al geoefend zonder wapens.

De spelers dragen de uniformen die de Duitsers in de periode 1943-1945 droegen. Zelfs de geweren komen uit die tijd. Ze worden echter omgebouwd tot 'klappertjespistool', zodat ze alleen een knal geven en niets afvuren. "We houden ons strikt aan de wetten", benadrukt Quist. "Alles is veilig."

Zodra alle vergunningen rond zijn en de afdeling Bijzondere Wetten van de politie groen licht geeft, kan eind deze maand worden begonnen. De gemeente Rotterdam heeft al medewerking toegezegd. Het is de bedoeling de rondleidingen eens per maand te organiseren.

Er is gekozen voor de locatie aan de Badweg in plaats van die bij de pier, omdat dit demonstratieterrein makkelijker af is te zetten. In de Tweede Wereldoorlog was het gebied de locatie van luchtafweerbatterij Nordmole.