Archief

Maassluis volgt Westlands voorbeeld

Maassluis heeft zich bij het rijtje gemeenten gevoegd, dat de Westlandse methode van het inschrijven van arbeidsmigranten volgt. Met de nieuwe, kortere procedures moet het makkelijker worden om deze groep in te schrijven in de gemeentelijke administratie. De wens leefde al langer bij het gemeentebestuur.

Naar schatting wonen er in Maassluis duizend migranten, veelal uit Midden- en Oost-Europa, die zich niet hebben ingeschreven. Daardoor loopt Maassluis belastingen en inkomsten uit het gemeentefonds mis. Daarnaast kunnen erbarmelijke woonomstandigheden en uitbuiting niet worden gesignaleerd, aldus de gemeente.

Maassluis wil gebruik maken van de kennis van haar buurgemeente, die met de methode pionierde. Omdat Westland, Rotterdam en Den Haag striktere regels hanteren, vinden frauderende migranten hun weg naar onder meer Maassluis. Ze wonen in panden die officieel leeg staan, maar toch worden verhuurd. Controle op dit soort panden is arbeidsintensief en kost de gemeente geld.

Inschrijven aan de Maassluise balie duurt nu doorgaans nog een half uur. Door het besluit van het college van B en W kan nu tien à vijftien keer per jaar een inschrijfavond worden georganiseerd, waarbij groepen worden ingeschreven. Inschrijven van een migrant kost dan maar 5 minuten.