Archief

'Zwarte Piet blijft zwart'

Het Sinterklaasfeest in november wordt in deze regio 'gewoon' gevierd mét Zwarte Piet. Dit blijkt uit een rondgang van WOS Media langs verschillende organisatiecomités. Als de pieten in Maassluis een andere kleur dan zwart moeten krijgen, dan trekken de vrijwilligers die de intocht organiseren zich terug, zegt organisator Chris Kalkman.

Het comité van 's-Gravenzande blijft ook bij zwarte pieten. "Het feest is veel te leuk voor de kinderen, daarin wijken wij niet af", zegt Cees Voorberg. "Ik zou bijna Sinterklaas een zwarte kleur geven." Het comité wacht af wat de storm van discussie over de pieten verder teweeg brengt.

Onlangs zijn de organisatoren van Wateringen bijeen gekomen om de intocht te bespreken. "Daarin was de kleur van Zwarte Piet niet eens een agendapunt", aldus Sander Nieuwenhuizen van de ondernemersvereniging. Het feest zal in dezelfde vorm als de afgelopen jaren gevierd worden. De goedheiligman meert op 15 november met zijn gevolg aan in het Westland.

De discussie over Zwarte Piet is vorige week opnieuw opgelaaid. De rechter bepaalde dat burgemeester Van der Laan van Amsterdam binnen zes weken moet beoordelen of de intocht vorig jaar rechtmatig was. Hij had de intocht moeten toetsen aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.