Archief

Concept Hoeks gebiedsplan af

De gebiedscommissie van Hoek van Holland heeft haar plannen voor de komende vier jaar op papier gezet. Het gebiedsplan heeft vijf prioriteiten: renovatie van De Hoekstee, een kwalitatief goede buitenruimte, goede bereikbaarheid, een verbeterde woningvoorraad en het trekken van meer recreanten.

De inmiddels opgeheven deelraad ging in december vorig jaar akkoord met de renovatieplannen voor de sterk verouderde Hoekstee. De gemeenteraad van Rotterdam heeft echter nog geen geld beschikbaar gesteld. Ook is niet bekend wanneer dat gaat gebeuren. Gezien het belang van het multifunctionele centrum wil de gebiedscommissie vaart in de zaak. De renovatie moet in 2016 klaar zijn.

Wat betreft de buitenruimte wil de commissie het bestaande niveau handhaven. Qua bereikbaarheid van de badplaats moet prioriteit gegeven worden aan de ombouw van de Hoekse Lijn en de ontsluitingsweg tussen de Harwichweg en de Haakweg. De Hoekse Lijn wordt in 2017 omgebouwd tot lightrail. Wanneer de ontsluitingsweg kan worden aangelegd, is nog niet bekend: er is nog geen geld voor.

De gebiedscommissie wil op woongebied dat er tot 2018 honderd huizen bij komen. Daarnaast moet het Korrelbeton aan de Prins Hendrikstraat worden geherstructureerd en moet er een nieuw masterplan komen voor de locaties Waterwegcentrum West en Unicum.

Tot slot moet Hoek van Holland door meer mogelijkheden te scheppen voor overnachten een vierseizoenenbadplaats worden. Hierbij wordt gedacht aan het vestigen van hotels en bed and breakfasts of het aanleggen van camperparkeerplaatsen. Daarnaast moet er aandacht komen voor culturele en culinaire voorzieningen. Fort 1881 wordt gezien als een belangrijke culturele attractie.

Wat op het verlanglijstje van de commissie staat, maar voorlopig niet uitgevoerd kan worden, is de realisatie van een zeejachthaven aan de Noorderpier. Vorige maand bleek dit niet haalbaar zonder overheidssteun. De gebiedscommissie ziet dit echter wel als goede ontwikkeling voor Hoek van Holland en zet het onderwerp op de toekomstige ontwikkelagenda.

Aanstaande maandag bespreekt de gebiedscommissie het gebiedsplan. De vergadering wordt vanaf 20.00 gehouden bij rugbyvereniging The Hookers. Ook inwoners hebben dan mogelijkheid een reactie te geven. De opmerkingen worden verwerkt in een definitief stuk.