Archief

'Maak bunkercomplex geen monument'

Een aantal inwoners van 's-Gravenzande wil voorkomen dat het bunkercomplex in hun achtertuin wordt aangewezen als gemeentelijk monument. Het gaat om het gebied omsloten door de Noordlandseweg, Zanddijk en Kreeklaan.

Belangenorganisaties hadden om aanwijzing gevraagd. Morgen (woensdag) dient de zaak bij de Raad van State.

Bataljonshoofdkwartier 'Widerstandsnest 51H' maakte deel uit van de Atlantikwall. Het bestond oorspronkelijk uit 34 gebouwen, waaronder een hospitaalbunker en munitiebunkers. De gemeente heeft de Atlantikwall erkend als erfgoed en wil de overblijfselen uit de oorlog beschermen. Recentelijk zijn de regels in de wet daarvoor ook verscherpt.

Een van de bezwaarmakers is eigenaar van een perceel aan de Zanddijk, waarop de hospitaalbunker ligt. Hij wil hem slopen om er appartementen te bouwen. Daarover had hij al gesprekken met de gemeente gevoerd. Hij maakte eerder bezwaar. In mei vorig jaar stelde de rechtbank hem in het ongelijk.

Drie bewoners van de Noordlandseweg vinden de bunkers op hun percelen niet monumentwaardig. Deze zouden niet zeldzaam zijn en bovendien door een weg zijn afgesneden van de rest van het Widerstandsnest. In juli stelde de rechtbank hen in het ongelijk. Ook het hoger beroep van deze drie wordt woensdag behandeld.

Categorieen:
's-Gravenzande Algemeen