Archief

Waterbergende kas genomineerd voor innovatieprijs

Een kasdek waarop regenwater vastgehouden kan worden, zodat de kans op wateroverlast kan worden verkleind. Deze uitvinding die door verschillende partijen wordt ontwikkeld bij de Demokwekerij in Honselersdijk, is genomineerd voor de Rioned Innovatieprijs 2014. Die is bestemd voor de meest ingenieuze ontwikkeling op gebied van stedelijk waterbeheer.

Naast de Demokwekerij zijn ook het Nijmeegse bedrijf Royal HaskoningDHV, het Hoogheemraadschap van Delfland en onderzoeksinstituut TNO bij de proef betrokken. De eerste fase is bijna afgerond. Er worden gesprekken gevoerd met een kweker die de technische opstelling op zijn (bestaande) kas wil installeren. Begin volgend jaar hopen de betrokken partijen met dit project te starten.

Waterbergende kasdaken zijn een idee van DHV-ingenieur David de Smit. Door de goten af te sluiten, kunnen de kasdaken het water tijdelijk vasthouden. Het kan dan langzaam afgevoerd worden. Daardoor stijgt het water in de sloot minder snel en treedt die niet buiten zijn oevers. Vooral in Westland, dat vol staat met kassen, zou de uitvinding van pas kunnen komen.

De winnaar van de prijs wordt op 6 februari bekend gemaakt. Dat gebeurt op een congres van Rioned in het Beatrix Theater in Utrecht. Dat is een koepelorganisatie voor de riolering en het stedelijk waterbeheer in Nederland.