Archief

Leidinggevenden politie bij strandrellen niet vervolgd

Drie leidinggevenden van de politie worden niet vervolgd voor de politieacties tijdens de strandrellen in Hoek van Holland in augustus 2009. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag bepaald. De ouders van de jongen die destijds om het leven kwam, hadden om vervolging gevraagd.

Het Openbaar Ministerie had besloten geen vervolging in te stellen. De ouders waren het daar niet mee eens en vroegen het Gerechtshof het OM op te dragen te vervolgen. Het hof heeft het OM echter in het gelijk gesteld.

De 19-jarige Robby van der Leeden kwam op de bewuste avond tijdens het feest Sunset Grooves door een politiekogel om het leven. Omdat hooligans de aanwezige politiemensen met onder meer stenen en flessen bekogelden, voelden die zich bedreigd. Zij vuurden waarschuwingsschoten af. Toen dat geen effect had, schoten zij gericht.

In 2012 bepaalde de rechter al dat twee agenten niet vervolgd werden voor de geloste schoten. Het technisch onderzoek wees uit dat een van hen niet raak heeft schoot en bij de andere was sprake van noodweer.