Archief

Asbestzaak Abtswoude opgerakeld

Drie jaar nadat Schipluiden werd opgeschrikt door asbestverontreiniging op een woonboerderij aan Abtswoude 52, heeft de kwestie tot spanning geleid in de lokale politiek. Nadat fractievoorzitter Ed Roeling (Mijn Partij) zich vorige week al scherp had uitgelaten over de rol van burgemeester Rodenburg, heeft hij nu schriftelijke vragen ingediend over een incident dat zich twee jaar geleden heeft voorgedaan.

Toen de eigenaar van de boerderij op vrijdagochtend 13 mei 2011 rond 10.30 uur op zijn perceel aankwam, zag hij direct dat er iets gebeurd was. Bij navraag bleek hem, dat er die ochtend een of meer vrachtwagens op het verboden perceel waren geweest om twee open containers uit het noodverordeninggebied weg te halen.

Het betrokken bedrijf had daarvoor toestemming van de gemeente gekregen en er waren ook een of meer ambtenaren bij het weghalen aanwezig, zo had Roeling van de eigenaar begrepen.

Roeling wil nu weten, waarom de gemeente op het terrein is geweest en waarom de vrachtwagen(s) en de twee open containers niet zijn afgespoeld vóór het verlaten van het noodverordeninggebied. Ook wil hij weten, waarom dit bezoek niet vooraf door de ambtenaren is afgestemd met de eigenaar.

In de commissievergadering van afgelopen dinsdag betichtte Roeling de burgemeester van herhaalde inschattingsfouten in deze zaak. Rodenburg zei in een reactie, dat alle gemeentelijke acties zorgvuldig tot stand zijn gekomen. Op zijn beurt stelde Roeling: "Ik weet, dat de feiten mij niet in de steek laten."

Het is deze week precies drie jaar geleden, dat er veel ophef ontstond, nadat op het complex zonder vergunning een schuur was gesloopt, waarbij asbest was vrijgekomen. Direct moesten de elf bewoners van appartementen het terrein af en elders huisvesting zoeken.

Categorieen:
Algemeen