Archief

Botulisme aan oostkant Wateringen

In het water tussen de Wateringse wijk Essellanden en het Haagse Wateringse Veld is botulisme geconstateerd. Dit is gebleken uit een onderzoek dat werd ingesteld nadat daar een groot aantal karpers was gestorven. De gemeente Den Haag heeft de bewoners van Wateringse Veld in een brief opgeroepen voorzichtig te zijn.

Om uit te vinden wat er aan de hand is, is een nog levende vis onderzocht. Vrijdag is vastgesteld dat de vis met botulisme besmet was. Het gaat hier om type E. Botulisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Bij mensen is botulisme heel zeldzaam. Mensen kunnen de ziekte oplopen door contact met besmet water of waterdieren. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.

Het type bacterie dat in Wateringse Veld botulisme bij de vissen heeft veroorzaakt, kan ook schadelijk zijn voor mensen. De kans op het oplopen van botulisme is echter heel klein. Wie last heeft van botulisme, wordt in het algemeen eerst geconfronteerd met misselijkheid en overgeven. Daarna ontstaan klachten van dubbelzien, moeite met spreken en slapte van de arm- en beenspieren. Ook kan benauwdheid ontstaan. Vanzelfsprekend dient men dan zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Welke maatregelen kan men nemen om botulisme te voorkomen?

1.Vermijd contact met het betreffende water.

2.Vermijd contact met de dieren in dit water, in het bijzonder vissen.

3.Vermijd recreatief sportvissen in dit water.

4.Gebruik het betreffende water niet voor andere doeleinden, bijvoorbeeld om de tuin mee te sproeien.

5.Laat ook uw hond niet zwemmen in of drinken van het water; uw hond kan ook botulisme krijgen.

Meer informatie over botulisme is te vinden op de website www.rivm.nl.

Categorieen:
Wateringen Algemeen