Archief

Regiogenoten slagen relatief snel op rijexamen

Inwoners van de gemeenten Westland en Midden-Delfland halen hun rijbewijs relatief sneller dan de rest van de Randstadgemeenten. Dit blijkt uit cijfers die NU.nl vrijdag publiceert op basis van gegevens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uit 2012.

Landelijk gezien slaagt 50,5 procent van de kandidaten in de eerste poging. In de Randstad ligt dat bijna tien procentpunt lager: 41,8 procent. Westlanders en Midden-Delflanders boven beide percentages. In de glastuinbouwgemeente ligt het slagingspercentage bij het eerste examens op 50.6 procent, in Midden-Delfland is dat 54 procent. Maassluizers slagen slechts in 41,4 procent van de gevallen bij hun eerste poging.

Een woordvoerder van het CBR zegt dat het moeilijk te verklaren is dat het percentage in de Randstad lager is dan het landelijk gemiddelde. "Wij hebben de indruk dat het komt doordat inwoners van de Randstad brutaler zijn dan de kandidaten uit de provinciale regio's. Die zijn vaak serieuzer en langer bezig met hun rijopleiding."