Archief

Zondagopenstelling: Wat Maassluizers vinden

De gemeente Maassluis gaat nog een moeilijke keuze tegemoet bij de zondagsopenstelling. Ze vraagt de inwoners naar hun mening. WOS TV heeft een rondje door de binnenstad van Maassluis gemaakt en aan inwoners en winkeliers gevraagd wat zij willen. Ze blijken verdeeld te zijn.

De mensen die wij spraken, waren over het algemeen positief. Ze zeggen vooral dat burgers en ondernemers het zelf moeten weten of ze er gebruik van zullen maken. Maar er zijn ook mensen die het niet zien zitten. Wat betreft het aspect 'zondagsrust' zijn de mensen over het algemeen van mening dat dit iets is wat ieder voor zich moet weten en gerespecteerd moet worden.

Een winkelier vindt zondagsopenstelling over het algemeen een goed idee, maar meent tevens dat Maassluis hier niet geschikt voor is. Wel ziet ze een algemene verruiming van de openingstijden zitten.

De gemeente legt een aantal voorstellen voor, maar vraagt de mensen ook om eventueel zelf met ideeën te komen. In de eerste plaats zouden alle supermarkten op elke zondag open mogen zijn tussen 13.00 en 20.00 uur. Met dat begintijdstip wil het college tegemoet komen aan de wens van kerkgenootschappen tot zondagsrust rondom de kerkdiensten. Ook de grootwinkelbedrijven (waaronder het bedrijventerrein Nieuwe Waterweg) zouden zondags van 13.00 tot 20.00 uur open mogen zijn.

Kleine detaillisten, al dan niet gevestigd in winkelcentra of winkelstrips, zouden in beginsel ook 52 zondagen in een jaar open mogen zijn. Het college hoopt, dat deze ondernemers zelf per winkelgebied afstemmen wanneer zij open gaan.

Tot slot zouden ruimere regels moeten gelden voor alle winkels op feestdagen als nieuwjaarsdag, 2e paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag , 2e pinksterdag en 2e kerstdag. De winkels zouden dan namelijk al vanaf 10.00 uur en tot 20.00 uur open mogen zijn.

Op de website van de gemeente Maassluis zal binnenkort bekend worden gemaakt, wanneer mensen hun mening kunnen laten horen.

Categorieen:
Maassluis Algemeen