Archief

Maassluis hoort inwoners over zondagopenstelling

Het college van B en W van Maassluis legt de bevolking van de stad diverse voorstellen voor met betrekking tot de zondagsopenstelling van winkels. Met deze voorstellen legt het college dus niet volledige vrijheid bij de ondernemers neer.

In de eerste plaats zouden alle supermarkten op elke zondag open mogen zijn tussen 13.00 en 20.00 uur. Met dat begintijdstip wil het college tegemoet komen aan de wens van kerkgenootschappen tot zondagsrust rondom de kerkdiensten. Ook de grootwinkelbedrijven (waaronder het bedrijventerrein Nieuwe Waterweg) zouden zondags van 13.00 tot 20.00 uur open mogen zijn.

Kleine detaillisten, al dan niet gevestigd in winkelcentra of winkelstrips, zouden in beginsel ook 52 zondagen in een jaar open mogen zijn. Het college hoopt, dat deze ondernemers zelf per winkelgebied afstemmen wanneer zij open gaan.

Tot slot zouden ruimere regels moeten gelden voor alle winkels op feestdagen als nieuwjaarsdag, 2e paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag , 2e pinksterdag en 2e kerstdag. De winkels zouden dan namelijk al vanaf 10.00 uur en tot 20.00 uur open mogen zijn.

De gemeente heeft al aan meerdere winkeliersverenigingen en ondernemers gevraagd hoe zij de zondagsopenstelling voor zich zien. De algemene reactie was: geef het vrij, dan bekijken de ondernemers zelf of ze geopend zijn of niet. Ook komt uit de reacties naar voren, dat het geopend zijn van de supermarkten in elk geval elke zondag moet gelden. Daarnaast verzoekt Wereldhave, eigenaar van winkelcentrum Koningshoek, om de verruiming voor de detailhandel alleen toe te kennen voor dit winkelcentrum om zijn rol als hoofdwinkelgebied verder te ontwikkelen.

Het is binnenkort voor iedereen mogelijk om zijn of haar reactie te geven op het voorstel van het college van B en W. Burgers en ondernemers kunnen eventueel zelf een alternatief aangeven. Na deze inspraakperiode stelt het college een voorstel voor de gemeenteraad op.

Categorieen:
Maassluis Algemeen