Archief

'Westland moet hartveilig worden'

Ook Westland moet een netwerk krijgen, waarbij burgerhulpverleners bij een hartstilstand eerste hulp kunnen bieden met behulp van een AED. Dat vindt Frenk van Wetering van de Veiligheidsregio Haaglanden. Een dergelijk netwerk is al actief in Midden-Delfland. Donderdag is in het gemeentehuis in Naaldwijk een informatiebijeenkomst over het project Hartveilig Wonen.

Op steeds meer plekken in de gemeente Westland hangt een AED. Daarmee kunnen mensen worden gered die een hartstilstand krijgen. Het idee achter Hartveilig Wonen is om burgerhulpverleners in te schakelen voor eerste hulp. Een ambulance is immers niet meteen ter plekke. AED's zijn vaak wel in de buurt. Met die defibrillator kunnen vrijwilligers lvast de reanimatie opstarten en kostbare minuten winnen.

Burgerhulpverleners kunnen zich aanmelden op de website www.hartveiligwonen.nl. Ze moeten uiteraard een training reanimatie met AED hebben gevolgd. Als hun assistentie nodig is, ontvangen zij via hun smartphone het bericht waar het slachtoffer zich bevindt en waar de dichtstbijzijnde AED is. Ook de bezitters van AED's worden gestimuleerd om zich te registreren. Er kan gekozen worden de AED alleen op werktijden beschikbaar te stellen of 24 uur per dag.

Op www.hartveiligwonen.nl vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.