Archief

Bouwer waarschuwt Westland

De gemeente Westland heeft een waarschuwing ontvangen met betrekking tot het idee om de bouw van twee nieuwe gemeentehuizen onderhands te gunnen aan een Westlandse combinatie. Als de gemeente dit plan echt doorzet, zal het aannemingsconcern Boele & Van Eesteren een kort geding aanspannen. Dit staat in de aangetekende brief, die het college van B en W heeft ontvangen van advocatenkantoor Straatman Koster.

De gemeente is van plan om de procedure te publiceren in een Europees blad. Als er niet binnen veertien dagen door belanghebbenden protest is aangetekend, mag de gemeente aannemen dat het voornemen doorgang kan vinden. Door de brief van Straatman Koster is echter al duidelijk, dat het onderlinge plan niet gedoogd zal worden.

De juridische argumentatie van de Westlandse combinatie berust volgens het advocatenkantoor op een "kunstig geconstrueerde uitleg van de toepasselijke aanbestedingswetgeving". Maar ook burgemeester Van der Tak baseert zich, geadviseerd door onder anderen professor Bregman, op het zogeheten Müller-arrest. De conclusie was: "het is een begaanbare route, met een risico."

Waar Van der Tak zich focust op de "begaanbare route", hebben diverse raadsfracties vooral oog voor het risico. Raadslid Witkamp (LPF Westland) zou willen, dat de van hun gelijk overtuigde Westlandse ondernemers het bedrag van een eventuele boete vooraf in een depot storten, zodat de gemeente Westland geen enkel financieel risico loopt.

Op dinsdag 25 juni staat de aanbesteding van de nieuwe gemeentehuizen op de agenda van de gemeenteraadsvergadering.

Categorieen:
Westland Algemeen