Archief

Westland: snel drie Polenhotels

Als het aan de gemeente Westland ligt, wordt volgend jaar begonnen met de bouw van drie zogenoemde 'Polenhotels'.

Er moeten nog wel wat procedures worden doorlopen, maar het eerste kwartaal van 2014 zou op de locatie Dijckerwaal in 's-Gravenzande de eerste paal de grond in moeten gaan voor een tijdelijk gebouw, waar de komende 13 jaar arbeidsmigranten kunnen wonen. In het tweede kwartaal van 2014 moet begonnen worden met een permanent hotel op het ABC-terrein in Poeldijk en een tijdelijk onderkomen bij de Rolpaal in Naaldwijk.

Dit blijkt uit een brief die het college van B en W vrijdag naar de raad heeft gestuurd. Daarin wordt de stand van zaken rond de huisvesting van arbeidsmigranten in Westland uit de doeken gedaan. De gemeente wil naast de al bestaande 'Polenhotels' nog eens 2000 bedden realiseren. Overigens moeten de werkgevers daar zelf voor zorgen. Gezien de economische toestand wijst het college er daarom op dat niet goed kan worden aangegeven wanneer welke locaties zullen worden gerealiseerd.

De locatie Dijckerwaal ligt ten zuiden van bedrijventerrein Teylingen. Omwonenden en bedrijven in de directe omgeving zijn deze week per brief op de hoogte gesteld van de plannen. De locatie Rolpaal is onlangs naar voren gekomen. In verband met de verbreding van de Burg. Elsenweg komt er een vierde aansluiting op de rotonde bij de meubelboulevard. Dat maakt een onderkomen voor werknemers op die plek mogelijk.

De gemeente werkt ook aan de ontwikkeling van een vierde locatie. Aan de Jogchem vd Houtweg in De Lier zou een permanent hotel moeten komen. De gemeente moet hier nog wel medewerking verlenen aan wat in de brief 'ontwikkelingsvoorstellen op de resterende gronden van eigenaar' wordt genoemd. Begin juli denkt het college hier uitsluitsel over te kunnen geven.

Naast de vier genoemde zijn er nog drie locaties in beeld. De Monnikenlaan in Naaldwijk is van dezelfde werkgever als de locatie in Poeldijk en zal na het hotel op het ABC-terrein worden ontwikkeld. Een permanent onderkomen bij de bloemenveiling in Honselersdijk is afhankelijk van de ontwikkelingen op het Trade Parc en een tijdelijk hotel op Honderdland in Maasdijk heeft momenteel geen prioriteit meer, aldus de brief. Huisvesting op een terrein aan de Poeldijkseweg in Wateringen is geschrapt.