Archief

Renovatie Berghaven vordert gestaag

De aanleg van nieuwe steigers in de Berghaven in Hoek van Holland verloopt gestaag. Tevens duurt het onderzoek naar onontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog voort. Stukje bij beetje worden er delen van de haven vrijgegeven, waardoor er gebouwd kan worden.

Inmiddels zijn er vier nieuwe steigers geplaatst. Drie moeten nog gesloopt en herbouwd worden. Dat kan alleen stapsgewijs, vanwege de onderzoeken die lopen. Op de bodem van de haven ligt zogeheten stortsteen. Dat wordt onderworpen aan een milieukundige keuring, waarna ook onderzoek naar Niet Gesprongen Explosieven (NGE's) plaatsvindt door de Explosieven Opruimingsdienst.

Vervoersmaatschappij RET heeft deze week tijdelijk een ander ponton in gebruik genomen, honderd meter naast de vorige locatie. Dit omdat op de locatie van het oude ponton nog een onderzoek uitgevoerd moest worden. Het nieuwe ponton zal een nieuwe indeling krijgen, met aan de ene kant een plek voor de RET en aan de andere kant voor de reddingsmaatschappij KNRM.

De renovatie van de Berghaven zou volgens plan eind dit jaar klaar moeten zijn. Of dat lukt, hangt af van wat de onderzoeken opleveren. In december moest er een explosief worden afgevoerd.