Archief

Provincie heeft laatste woord windmolenlocaties

Of er langs de A20 tussen Maasland en Maasdijk windmolens komen, is uiteindelijk aan de provincie. De Westlandse gemeenteraad en het Midden-Delflandse college lieten weten niets te zien in het plan. Maar verlenen zij geen vergunning voor windmolens, dan zal de provincie dat doen.

Gedeputeerde Govert Veldhuijzen wijst op afspraken tussen de provincie en de rijksoverheid over een te produceren hoeveelheid energie door windmolens, 6.000 megawatt om precies te zijn. Daarvoor moeten er windmolens bij komen. "Wij laten dat liever aan gemeenten over, maar dan moeten zij dat wel willen", aldus Veldhuijzen.

Westland en Midden-Delfland zijn gevraagd hun standpunt kenbaar te maken wat betreft de aangewezen locaties. Dat resulteerde in Westland in een motie, die nieuwe grote windmolens in de hele gemeente onmogelijk moet maken. Het college van Midden-Delfland beperkte zich tot de A20-locatie en gaf een negatief advies.

Veldhuizen over het uitgesproken standpunt van Westland: "Als dit het standpunt van de gemeente is, dan ga ik zelf reageren op initiatieven en zullen wij de vergunning verlenen." Er zal na verloop van tijd een oproep komen, waarop potentiële initiatiefnemers kunnen reageren", voegt Veldhuijzen hier aan toe.

De provincie wil in totaal 9 megawatt aan windenergie realiseren op de A20-locatie. Hoeveel windmolens dat zijn, ligt aan de opbrengst per molen. Men gaat op dit moment uit van drie windmolens.

Telersvereniging Prominent en Nature's Pride, die bij Westland aangaven een windmolen te willen bouwen, hebben niks aan deze windmolens langs de A20. Zij willen ze op hun eigen bedrijventerrein. Een molen op de A20-locatie zou hen namelijk vanwege transportkosten en energieheffing 300 procent meer kosten.