Archief

Dijksma: Hoekse kraaien moeten echt weg

Ook de Europese Commissie heeft zich uitgesproken over het lot van 25 Hoekse huiskraaien. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde antwoorden van staatssecretaris Sharon Dijksma op vragen uit de Tweede Kamer. Dijksma staat achter het besluit van de provincie Zuid-Holland om deze kraaien uit te roeien en voelt zich daarin gesteund door de Europese overheid.

Het gaat om een groep huiskraaien die zich in de buurt van het station en de Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland ophoudt. Faunabescherming spande een rechtszaak aan tegen de provincie. De huiskraai stond op een lijst van beschermde vogelsoorten, maar Dijksma haalde de vogel gedurende het proces van die lijst.

Vermoedelijk zijn er in 1994 wat kraaien met een schip meegereisd vanuit Egypte. Volgens Dijksma kan de huiskraai flinke schade aanrichten aan natuur en landbouw. Ze wil voorkomen dat het dier zich vanuit Hoek van Holland verder door Europa verspreidt.

Faunabescherming stelt, dat de groep kraaien niet groeit en geen schade toebrengt. De organisatie is in hoger beroep gegaan tegen het besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.