Archief

Koppert Cress wint octrooizaak in hoger beroep

Alleen Koppert Cress mag als octrooihouder het zelf ontwikkelde zaad van een paarse radijs, met de naam Sakura Cress, produceren en verkopen. Bijzondere aan deze radijs is, dat het een verhoogde hoeveelheid anthocyaan heeft. Dit is een antioxidant die de plant beschermt tegen effecten van buitenaf.

Het gerechtshof in Den Haag vernietigde deze week het vonnis van de voorzieningenrechter, die in een kort geding had bepaald, dat ten onrechte aan Koppert Cress een octrooi was verleend. Die rechter stelde, dat het niet mogelijk is om op volledig biologische processen een octrooi te verkrijgen. Hierbij doelde hij op het kruisen en veredelen van planten. Daarbij verwees deze rechter naar het Europees Octrooiverdrag.

Bij Koppert Cress heerste na de uitspraak opperste verbazing en de onderneming ging direct in hoger beroep. Rob Baan, directeur van Koppert Cress, is na de uitspraak van het gerechtshof opgelucht: "Het was ons eigen idee en wij hebben veel geld gestoken in de veredeling. We konden geen kwekersrecht krijgen en het enige alternatief was een duur patent bouwen. We kunnen nu eindelijk onze gemaakte kosten terugverdienen."

Categorieen:
Algemeen