Archief

Hoeks bestuur wil patstelling Fort doorbreken

Het dagelijks bestuur en de deelraad van Hoek van Holland gaan zich hard maken voor het behoud van de museale functie van het Fort aan den Hoek van Holland. Er wordt nu een voorstel uitgewerkt om jaarlijks een bedrag van circa 50.000 euro bij te dragen, gedurende een periode van mogelijk maximaal drie jaar, zo is donderdagavond in het deelgemeentehuis aangekondigd.

Het dagelijks bestuur hoopt op deze wijze ook de inzet van alle vrijwilligers te kunnen behouden voor het historisch- en toeristisch aanbod in Hoek van Holland. "We geven hiermee het stichtingsbestuur de ruimte om binnen een nog af te spreken tijdsbestek de bedrijfsvoering te gaan verbeteren, waardoor het in de toekomst zelfstandig kan draaien", aldus portefeuillehouder Klaas de Koning.

Het Fort is eigendom van de gemeente Rotterdam. Als onderdeel van haar beleid om de huren kostendekkend te maken, is de huur verhoogd van circa 2.500 euro naar 135.000 euro per jaar. Dat is niet op te brengen door de huidige gebruiker, de vrijwilligers-stichting. Daarom heeft Rotterdam gezocht naar een commerciële partij en deze ook gevonden.

Tot op heden bleek het echter niet mogelijk om de wensen van deze commerciële partij te combineren met een, voor Hoek van Holland aanvaardbare, museale functie. Nadat ook een bemiddelingspoging is mislukt, heeft de rechter beslist dat de stichting vóór 1 augustus a.s. het Fort moet ontruimen.

Het dagelijks bestuur van Hoek van Holland is van mening, dat de stichting, door zelfwerkzaamheid en het exploiteren van een of meer gebouwen, het te betalen huurbedrag van 135.000 euro kan beperken tot circa 50.000 euro. Na een overgangsperiode van drie jaar zou de stichting de kostprijsdekkende huur zelfstandig moeten kunnen dragen. Hiervoor dient een plan van aanpak te worden opgesteld voor een meer bedrijfsmatige aanpak van de exploitatie.

Omdat, met het oog op de omvorming naar bestuurscommissies, er geen meerjarenafspraken meer gemaakt kunnen worden, gaat het dagelijks bestuur in overleg met B en W van Rotterdam om de financiële dekking voor de overeen te komen periode te borgen.