Archief

Documenten Sunset Grooves niet openbaar

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam hoeft documenten uit de aanloop naar het in 2009 gehouden strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland, niet openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State dinsdag bepaald. Een journalist van NRC Handelsblad had om openbaarmaking gevraagd. Het gaat om adviezen en notulen van overleggen ter voorbereiding door politie, justitie en gemeente.

De rechtbank in Rotterdam had de journalist eerder in het gelijk gesteld. De hoogste bestuursrechter heeft nu echter bepaald, dat de feiten in de adviezen dusdanig met persoonlijke beleidsopvattingen zijn verweven, dat ze niet los van elkaar te zien zijn. De Wet Openbaarheid van bestuur zegt, dat er geen informatie verstrekt hoeft te worden over persoonlijke beleidsopvattingen.

Wel moet Aboutaleb de teksten onder de kopjes 'datum', 'tijd' en 'locatie' openbaar maken, gezien de feitelijkheden die daaronder vermeld worden. De journalist kan niet meer in hoger beroep.

Het strandfeest Sunset Grooves eindigde rampzalig. Een grote groep feestgangers keerde zich tegen politiemensen, die zich genoodzaakt voelden om te schieten. Daardoor kwam een van de bezoekers om. Zes mensen raakten gewond.