Archief

Kritische noot bij 'agrarisch natuurbeheer'

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil van de Gedeputeerde Staten weten, wat er terecht is gekomen van zes jaar 'agrarisch natuurbeheer' in de provincie. Een rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur baart haar zorgen. De partij wil een aanpassing van deze vorm van natuurbeheer.

Volgens de Partij voor de Dieren hebben de maatregelen die landbouwers nemen om de kwaliteit van het landschap te verbeteren, nauwelijks effect op flora en fauna. Agrarisch natuurbeheer heeft de achteruitgang van tientallen soorten weidevogels niet kunnen voorkomen, terwijl er vele miljoenen euro's subsidie hiervoor verstrekt zijn.

In onze regio wordt agrarisch natuurbeheer met name in Midden-Delfland toegepast. Het Groenfonds Midden-Delfland kreeg in december vorig jaar een miljoen euro om boeren te helpen bij het behoud van het landschap. Ook kunnen boeren bij de gemeente een 'probleemgebiedenvergoeding' krijgen, als het landschapsbehoud grote beperkingen voor de bedrijfsvoering oplevert.